Sculptura și sensibilitatea umană

Sculptura, artă a volumelor în spațiu, încearcă să atingă coarda sensibilă a persoanelor umane prin expunerea spațială a diferite obiecte reale, tridimensionale. Perceperea obiectelor tridimensionale poate avea loc atât vizual cât și pe cale tactilă.

Aparent, sculptura se adresează văzului, dar în realitate această formă de artă se adresează, mai ales, tactilului.

Din păcate, nu poate fi atinsă întotdeauna o sculptură, așa cum ar fi firesc, dar se poate compensa cu ușurință prin vedere, ce are remarcabila proprietate de a transmite la creier și tridimensionalitatea obiectelor, deoarece vederea umană este stereoscopică.

Sculptura în piatră poate fi alcătuită din diferite roci sau minerale ca marmură, bazalt, granit, diorit, alabastru, jad etc.

Cultura egipteană antică reprezintă una dintre cele mai interesante culturi. Faraonii din Egiptul antic puneau să fie cioplite figurine din diferite pietre prețioase, ca lapislazuli și jasp, pentru mormintele lor.

În Grecia antică s-au realizat sculpturi din marmură care erau aproape identice corpului uman.

În Orientul Îndepărtat s-au realizat, în general, sculpturi din jad, fildeș și bronz.

Sculpturile prezentau și animale dintre care cel mai frecvent era reprezentat calul, bivolul, ursul, rinocerul, elefantul și tigrul.

În Austria au fost realizate, încă de la începutul existenței omului, sculpturi în piatră calcaroasă, sedimentară.

Sculptura în nisip este cunoscută încă din timpul Egiptului antic, aceasta servind ca model pentru viitoarele piramide. Sculptura în gheață este o altă metodă de punere în formă artistică, prin crearea diferitelor obiecte din gheață sau zăpadă.

Durata de viață a unei sculpturi este, în primul rând, determinată de temperatura ambientală și astfel, ea poate varia de la câteva minute la câteva luni.

*

RĂMÂI APROAPE!