Integrarea prin creativitate

Creativitatea este un proces mental si social care implica generarea unor idei sau concepte noi, sau noi asocieri ale mintii creative intre idei sau concepte existente.

În privința tipurilor de creativitate, au fost propuse mai multe categorii: creativitatea științificăcreativitatea artistică și creativitatea conceptuală.

Creativitatea științifică, în termenii cei mai simpli, implică descoperirea unor adevăruri științifice.

Creativitatea artistică este aptitudinea de a reda lucruri apreciate pentru frumusețea lor estetică; există doar la persoane cu predispoziție vizuală și tactilă pentru artă.

Creativitatea conceptuală implică crearea de soluții sub forma de concepte relevante unice, pentru problemele existente și emergente. In acest sens, creativitatea este procesul mental care implică generarea unor noi idei sau concepte, sau a unor noi asocieri între ideile, cunoștințele sau conceptele existente.

Cercetătorii asupra creativității, majoritatea lor din domeniul psihologiei, pretind, de obicei, că a fi creativ înseamnă a produce ceva nou (original, neașteptat) și adecvat (adaptiv, referitor la constrângerile sarcinii date). Subsumate criteriului de adecvanță sunt calitățile de a fi corespunzător, a fi util și a avea valoare, conform cu unele criterii externe.

În videoclipul de mai jos, cercetătoarea Brené Brown vorbește despre integrarea prin creativitate.

Dacă îți place acest video, NU UITA SĂ TE ABONEZI la canalul nostru YouTube, Positive Emotions Studio pentru o vizionare mai ușoară a următoarelor videoclipuri.

Vizionare plăcută! 🙂