DA VINCI – PICTOR ȘI GENIU

Născut pe 15 aprilie 1452, în orășelul Vinci din Toscana, pictorul Leonardo da Vinci a fost considerat unul dintre cele mai complexe genii ale omenirii. Înzestrat cu infinite disponibilități, Leonardo nu a fost numai un artist complex (pictor, sculptor și arhitect, poet, filosof și teoretician de artă) ci și inventator, spirit cercetător, om de știință cunoscător și experimentator.

Deși Leonardo face parte din aceeași generație cu pictori italieni precum Botticelli, Carpaccio și Perugino, gândirea și experiențele lui artistice au însemnat un mare pas înainte față de estetica și idealurile generației sale.

La 17 ani, în 1469, Leonardo a practicat ucenicia în atelierul artistului italian Andrea di Cione, cunoscut și sub numele de Verrocchio, iar la 27 de ani a părăsit Florența pentru a se muta la Milano, unde a rămas până în 1489, anul în care a realizat “Cina cea de Taină”, la mănăstirea Santa Maria delle Grazie.

Între 1500 și 1506, Leonardo revine la Florența, unde pictează “Fecioara, pruncul și Sfânta Ana” (Luvru) și fresca “Bătălia de la Anghinari” (1503).

Tot atunci, Leonardo începe să lucreze și la portretul Giocondei (Luvru), pe care l-a terminat în anul 1507, care a fost luat apoi în Franța.

În “Cina cea de Taină”, Leonardo și-a dorit să realizeze un model uman, care dezvolta principiul etic al iubirii față de cei din jur.

Iubirea lui Iisus se baza pe duioșie și blândețe sufletească, pe îngăduință superioară și înțelegere a limitelor noastre umane.

Încă din timpul vieții, pe la 1490, se spune că Leonardo era descris ca un pictor “divin”, faima lui fiind din ce în ce mai mare pe parcursul anilor.

În opera “Fecioara, pruncul și Sfânta Ana”, Leonardo a reușit să exprime sublimul, materializat de prezența maternă a Sfintei Ana și de imaginea angelică a Fecioarei Maria. Sentimentele celor două personaje, Maria și Ana simbolizau armonia prin iubirea de om.

Mona Lisa (Gioconda) însă, a fost considerată un prototip al ființei imprevizibile în reacții și conduită morală.

Ea reflectă o imagine autoritară prin spirit rațional și prestanță. O Mona Lisa cu ochi inteligenți ce evaluează critic realitățile din jur, privirea învăluitoare și seducătoare, cu o forță magnetică. Înțeleptul atotștiutor, ființă superioară prin cunoaștere.

Leonardo este mai evident în opera “Gioconda”, decât în oricare altă pictură a sa. Detaliile dar și întregul portretului Mona Lisei, au armonia și misterul operei. Mâinile Giocondei sunt mângâietoare, calde, tandre. Au expresia nobilă a frumuseții spiritului, a iubirii materne și a feminității ocrotitoare.

Mona Lisa a lui Leonardo, considerată un portret ce exprimă o imagine complexă despre om, este și va rămâne cu siguranță pictura în care Leonardo da Vinci a reușit să își exprime în întregime geniul său artistic.

*

RĂMÂI APROAPE!